Publicerat: 2017-06-12 15:11:00 Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire. Disclaimer

Finwire om Hamlet: Hamlet Pharma kommer starta fas II-studien med blåscancer under 2017 - vd

Forskningsbolaget Hamlet Pharmas styrelseordförande Catharina Svanborg och vd Mats Persson presenterade bolaget vid Småbolagsdagen som arrangerades av Aktiespararna och Redeye i Stockholm på måndagen.

Bolaget bedriver läkemedelsutveckling baserat på det tumördödande protein-lipidkomplexet Hamlet. Syftet är att ta fram preparat som primärt ska användas för behandling av cancersjukdomar.

Hamlet är en ny typ av cancerdödande molekyl, som inte tidigare beskrivits. En forskargrupp i Lund, ledd av professor Catharina Svanborg, upptäckte 1995 att en komponent i mänsklig bröstmjölk dödar tumörceller utan att skada mogna, friska celler. Hamlet är en förkortning av Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumor cells.

Hamlet Pharma har även valt peptidkomplexet alfa1H som läkemedelskandidat. Prövning av alpha1H ska ske på patienter med cancer i urinblåsan.

Bolaget fokuserar på att inleda fas II-studier på patienter med blåscancer, vilket är den sjätte vanligaste cancerformen. Marknaden för blåscancer bedömdes 2012 vara värd 4 miljarder dollar enbart i USA.

"Vi har fortfarande pengarna kvar för att genomföra vår kliniska studie", säger Catharina Svanborg. Mats Persson säger att fas II-studien på patienter med blåscancer kommer starta under 2017 utan att specificera tidpunkten mer exakt.