Publicerat: 2018-03-20 08:05:00 Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer

Finwire om DBP: DB Pharma startar två studier för att säkerställa den toxiska profilen av SI-053

Läkemedelsbolaget DB Pharma startar två studier för attsäkerställa den toxiska profilen av SI-053. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den prekliniska toxikologiska GLP studie som avser att verifiera säkerheten av SI-053 och som ska genomföras i ett GLP-ackrediterat laboratorium i Italien påbörjas idag. Den experimentella delen av studien kommer att ta cirka tre veckor och den slutliga rapporten med all bearbetad data förväntas vara klar i juli i år.

Samtidigt påbörjas en långtidseffekt-studie i Minsk i Vitryssland med hjälp av samma administreringsmetod för att säkerställa att ingredienserna i SI-053 inte ger bestående effekter på hjärnan.

- Anledningen till att det är möjligt för oss att initiera och genomföra dessa två tekniskt avancerade studier samtidigt är att vi lett ett framgångsrikt samarbete mellan forskare och tekniker från Italien och Vitryssland. Kunskapsöverföring på denna nivå är aldrig lätt och vi är stolta över att ha tillgång till laboratorier som dels kan utföra avancerade administreringstekniker och som kan och vill anpassa sig enligt våra önskemål. Att kunna genomföra studier parallellt sparar oss oerhört mycket tid och resurser, säger Igor Lokot, vd för DB Pharma.

- Syftet med prekliniska studier är att skaffa sig en så bra förståelse som möjligt för hur läkemedlet kan komma att fungera i människa. Att introducera läkemedel intracerebralt, in i hjärnan, i en preklinisk studie anser både vi och myndigheter är det enda rätta, eftersom SI-053 kommer ges direkt in i hjärnan på människor. Dessa kommande studier avser att knyta ihop det prekliniska informationspaketet inför kommande kliniska prövningar, säger Emelie Perland, chef för preklinisk utveckling på DB Pharma.